MEDAILLE-REGEN NEDERLAND OP ESC 2016

Tijdens de European Senior Championships, gespeeld van 18 t/m 24 september jl. in Podčetrtek (Slovenië), zijn maar liefst 14 medailles binnen gesleept door 11 van de 15 deelnemende Nederlanders. Georgy van Soerland-Trouerbach, vorig jaar nog gekroond tot Wereldkampioene, was met 2 x goud en 1 x zilver de meest succesvolle van het team, en samen met Christine Black (ook 2 x goud en 1 x zilver, in O60) ook de meest succesvolle van de ruim 1000 deelnemers.

Op weg naar de finale in het WS40 stond Georgy (2e geplaatst) geen enkele game af, en ook de finale tegen de als 1e geplaatste Engelse Rebecca Pantaney werd met 21-14/21-11 een overtuigende zege voor de Almere-speelster. In het WD40 met Esther Fleurbaaij schakelde zij als ongeplaatsten achtereenvolgens de nrs. 3/4, de nrs. 2, en in de finale het 3/4 geplaatste Deense koppel Rindsjoh en Steenberg uit met 21-17/19-21/21-18. Als 3/4 geplaatsten in het XD40 behaalden Georgy en Gerben Bruijstens middels het uitschakelen in de halve finale van het als 1e geplaatste Deense koppel Carsten Loesch/Dorte Steenberg de finale, waarin zij het opnamen tegen het eveneens als 3/4 geplaatste koppel Vadim Nazarov en Olga Kuznetsova. De 1e game werd een snelle 21-9 winst voor de Nederlanders, maar de 2e en 3e game gingen met 17-21 en 19-21 toch naar de Russen.

Georgy

 

Gerben en zijn Zweedse partner Fredrik Du Hane stonden in het MD35 als 3/4 geplaatst en strandden in de halve finale tegen titelverdedigers Xavier Engrand/Jerome Krawczyk uit Frankrijk. 3 games hadden de Fransen nodig om Gerben en zijn partner op de knieën te krijgen. In het MD50 behaalde het ongeplaatste gelegenheidskoppel Marcel Rietberg met Zweedse partner Par Lindau de halve finale door een knappe 2 games winst op de als 5/8 geplaatste Engelsen John Bowker en Kyle Nethercott. In de halve finale gingen zij echter ten onder tegen de latere winnaars Magnus Nytell en Erik Soderberg uit Zweden. Ook een halve finale in het MD45; Arjan Regtien en zijn Engelse partner Rajeev Bagga stonden als 2e geplaatst, maar verloren in een spannende 3 games van de latere winnaars Milan Duvsund/Anders Fischer, ook uit Zweden. Tot slot voor wat betreft de herendubbels, behaalden Rob Ridder en Uun Santosa als 2e geplaatst in het MD60 zonder gameverlies de finale, waarin ze met 21-14 en 21-19 de winst binnenhaalden op het Deens/Oostenrijkse koppel Karsten Meier/Tariq Farooq (3/4).   Oppermachtig was Rob samen met Marjan Ridder (1) ook in het XD60. Geen van de tegenstanders kwam boven de 14 punten per game uit en eigenlijk vrij eenvoudig haalden zij terecht en opnieuw het goud binnen. Ongenaakbaar was Marjan ook in het WD60 met haar Schotse partner Christine Black. Het als 1e geplaatste koppel was veel te sterk voor alle tegenstanders en ook de finale tegen de als 2e geplaatste Engelsen Betty Bartlett en Ann Hurst ging met 21-8 en 21-17 naar Marjan en Christine. Opnieuw goud voor Marjan!!

 

rob-marjan

 

In het WS50 haalde Jeannette vd Werff (2) ook zonder gameverlies de halve finale, waarin zij de Engelse Cathy Bargh (3/4) met 17 en 13 naar het brons verwees. In de finale wachtte eeuwige rivale Lone Knudsen (1) uit Denemarken en de strijd om de titel was ongemeen spannend. De 1e game ging met 16-21 naar de Deense maar Jeannette wist de 2e met 21-18 binnen te halen. In de 3e game liep Knudsen al snel uit naar 4-11, maar onze landgenote wist door het wegwerken van 5 matchpoints de 20-20 op het bord te krijgen. Na de 21-21 haalde de Deense echter met 21-23 de partij binnen en was het mooie zilver voor Jeannette. Ook in het WD50 met Sandra Kroon stond zij in de finale. Ondanks vele prijzen de afgelopen jaren stonden zij niet geplaatst vanwege ontbrekende resultaten in 2014 en 2015, geplaagd als het koppel was door m.n. de zware kruisbandblessure en revalidatie van Sandra. Des te verrassender werd de halve finale bereikt door winst op het Engelse koppel Tracy Walker/Chris Summers (3/4), waarin zij het als 1e geplaatste Deense koppel Helle Buch en Lone Knudsen met 15 en 16 onttroonden. Omdat Jeannette zich echter tijdens de single geblesseerd had moesten de dames helaas besluiten de finale op te geven, maar met zilver in the pocket!

In het MS60 ontsnapte Uun in de kwartfinale aan uitschakeling door met 19-21/21-14/21-19 te winnen van de Deen Per Mikkelsen (5/8). In de halve finale tegen Karsten Meier, en de finale tegen Tarq Farooq stond hij echter geen game meer af en kon het goud hem omgehangen worden. Tot slot de fantastische bronzen medaille voor Maureen Kleijwegt-Oskam. De ongeplaatste speelster schakelde in de kwartfinale de Française Aurore Peype (3/4) uit, die in Portugal nog het zilver behaalde. Omdat Maureen toch wel last had van een vlak voor het toernooi opgelopen kuitblessure besloot zij de halve finale tegen de zeer sterke Svetlana Zilberman-Beliasov op te geven.

Het was een zeer succesvol Europees kampioenschap voor Oranje, en als je hier klikt is het een mooi gezicht om al die Nederlandse vlaggetjes te ontdekken. Dank voor alle support vanuit Nederland, hopelijk heeft iedereen genoten van de LiveStreams verzorgd door het SBT-Team/Badminton Europe. Alle wedstrijden gespeeld op baan 1 t/m 6 zijn hier terug te kijken en alle uitslagen zijn te vinden op tournamentsoftware.

 

medaillisten

 

GOUD

WS40: Georgy van Soerland-Trouerbach (Almere)

WD40: Georgy van Soerland-Trouerbach (Almere) en Esther Fleurbaaij (Amersfoort)

MS60: Uun Santosa (OSM)

WD60: Marjan Ridder (Duinwijck) en Christine Black (SCO)

MD60: Rob Ridder (Duinwijck) en Uun Santosa (OSM)

XD60: Rob en Marjan Ridder (Duinwijck)

 

ZILVER

XD40: Georgy van Soerland-Trouerbach (Almere) en Gerben Bruijstens (Eindhoven)

WS50: Jeannette vd Werff (TFS Barendrecht)

WD50: Jeannette vd Werff (TFS Barendrecht) en Sandra Kroon (Drop Shot)

 

BRONS

MD35: Gerben Bruijstens (Eindhoven) en Fredrik Du Hane (SE)

MD45: Arjan Regtien (Van Zijderveld) en Rajeev Bagga (ENG)

MD50: Marcel Rietberg (Conquesto) en Par Lindau (SE)

WS55: Maureen Kleijwegt-Oskam (Amersfoort)

 

MEDAILLESPIEGEL

medaille-overzicht

Reactiemogelijkheid is gesloten